Az orosz-ukrán háború hatása a magyar munkaerőpiacra

A koronavírus járvány óta még több területen fordul elő Magyarországon, hogy nincs elég szakképzett munkaerő. Különösen nehéz helyzetben van az idegenforgalom és a vendéglátó ipari szektor. Az elvándorlás már hamarabb is gondot okozott, de 2020 óta gyakorlatilag hiányszakmákról beszélhetünk ezekben az ágazatokban. Ugyancsak nehéz helyzetben van az építőipar és a gyártás, mivel ezeken a területeken korábban is hiány volt szakképzett dolgozókból, és ez azóta csak elmélyült.

A szomszédban dúló háború azonban ezekre a folyamatokra is hatással van. Jól képzett és nyelveket beszélő, sokszor magyar ajkú munkavállalók nagy számban voltak kénytelenek elhagyni hazájukat és máshol keresni munkalehetőséget. Az ő megjelenésükkel enyhíthető a munkaerőhiány az említett szektorokban.

Az ukrán munkaerő toborzására már vannak szakosodott HR közvetítő cégek Magyarországon, akik előzetesen szűrik, felmérik a munkavállalókat. Így biztosítható, hogy kölcsönösen megfelelő állást találjanak ebben a nehéz gazdasági és politikai helyzetben.

Related Posts