Diólevél és diókopács: a kincset érő „hulladékok”

A dió nem véletlenül ennyire elterjedt és őshonos fafaj Magyarországon. Hazánk klímája ideális a növekedéséhez és már régóta ültetik számos hasznos tulajdonsága miatt. Nyáron terebélyes árnyékot ad, fája remekül megmunkálható, termése értékes táplálék, a levele és termésburka pedig egyéb egészségvédő módokon is felhasználható.

A dió jótékony hatása mindig is ismert volt. A dióbél elfogyasztása remek élettani hatásokkal bír, ezt mindenki tudja. Emellett érdemes szót ejteni a növény két másik részének kevésbé ismert felhasználási módjáról is. 

Levelének forrázata többféleképpen is alkalmazható. Belsőleg tea formájában, külsőleg borogatásra jó. Teája étvágyjavító, gyomor-és bélhurut, illetve magas vérnyomás ellen hat. Bőrre kenve kiütések és kelések esetén ajánlott. Otthon, házi fertőtlenítő és sebgyógyító oldatot is készíthetünk belőle. A termésburok és levelek alkoholos keveréke 2 hét alatt érik diótinktúrává, amellyel szájüregi gyulladásokat és apró sebeket is gyógyíthatunk.

Related Posts