Ilyen jó kedvvel még soha nem írtam bejegyzést. Bár őszinte leszek, nem sok fogalmam volt Jamie Oliverről. Csak annyit tudtam róla, hogy olyan kajákat képes készíteni, amelyekre a “különleges” szó bőven kevés, bejárta a fél világot és erősen túl van árazva a neve. Egészen mostanáig.

jamiekarcsony
Az étterem karácsonyi ajánlatát a képre kattintva meglesheted!
Kép: basiccollection.hu
Kép: basiccollection.hu

Történt egyszer nagyon régen, zúgó erdő közepében, hogy a Marie Claire magazin és a Jamie’s Italian étterem közös nyereményjátékot hirdetett, ahol virtuálisan két 25 ezer forintos vouchert lengettek meg a potenciális nyertes előtt – és én kaptam az egyiket. Gondolj bele, munkaidő végén, egy ilyen hírre felkapni a fejed több, mint mámorító. Szóval az ilyenkor kötelező örömtáncot követően, némi szervezkedés, asztalfoglalás, alvóhelyintézés és hogy-a-fenébe-fogok-én-eljutni-oda-egyáltalán-nem-ismerem-Budapestet kezdetű idegeskedés után, kétszer két fős delegációként sikerült eljutnunk a Budai várba, Jamie Oliver magyarországi éttermébe – sokkal könnyebben, mint azt előre elképzeltem.

Kevinnel a Gránit lépcső felől vettük be a várat, az autentikus hangulatot lerombolva, lifttel. Innen pár perc séta alatt este negyed nyolc körül értük el magát az éttermet, ami a hangulatos sárgás-vörös kivilágításával és piros napernyőivel olyan eszméletlenül gyönyörű látványt nyújtott, hogy a nagy ámulás közepette elfelejtettem lefotózni. Pedig látnod kellett volna, szívesen megmutatnám.

Két érett, felnőtt, komoly hölgy betette a lábát egy fővárosi, elegáns étterembe.

A bejáratnál megtaláltuk a húgomat és egy másik barátomat, Atit, úgyhogy jöhetett a pár perces sorban állás, majd az asztalunk birtokba vétele. Már akkor láttam, hogy ide előzetes foglalás nélkül lehetetlen bejutni, összesen egy két személyes szabad asztal árválkodott a sarokban, az sem sokáig. Mi a legjobb helyet kaptuk közvetlenül a pulttal elválasztott konyha mellett, felettünk egy neonsárgán világító, kör alakú Jamie Oliver in Budapest logóval. (Egy külföldi, igen jókedvű pasas le is fotózkodott vele, arra a fél másodpercre illedelmesen félrehajoltunk.)

Miután megcsodáltuk és lopási szándékkal nézegettük az étterem nevével fémjelzett vászon szalvétákat (nem, jó kisfiúk és -kislányok voltunk, nem tulajdonítottuk el őket), a pincér a kezünkbe nyomott egy óriásposzter méretű, kétoldalas étlapot, amin egy-egy fogás neve körülbelül négy-öt sort foglalt el. Nem kis tortúra volt eldönteni, mit is együnk, de végül megszületett a döntés (persze nem egyszerre, a pincérek lakomázás közben többször elcsábítottak egy-egy koktélra és desszertre):

BETTI

A MI HÍRES GARNÉLÁS LINGUINE TÉSZTÁNK FOKHAGYMÁS PIRÍTOTT GARNÉLARÁKKAL, ÉDESKÖMÉNNYEL, PARADICSOMMAL, CHILIVEL, SÁFRÁNYOS HALLÉVEL ÉS CITROMOS RUKOLÁVAL | HÉTSZŐLŐ FURMINT | GINGER & MANGO MOJITO | BOMBAJÓ BROWNIE (FELESBEN KEVINNEL)

KEVIN

VEGETÁRIÁNUS CSICSERIBORSÓS, SZÓJABABOS, HATFÉLE MAGOS BURGER ÉDESKÉS, PIRÍTOTT BUCIBAN, MARINÁLT FETASAJTTAL, BALZSAMECETES SÜLT LILA HAGYMÁVAL, ÉDESKÖMÉNYES CÉKLÁS SALÁTÁVAL ÉS HÁZI CHIPS-SZEL | KONYÁRI LOLIENSE | BERRY BLAST | BOMBAJÓ BROWNIE (FELESBEN BETTIVEL)

ATI

CSIRKE CACCIATORE – GRILLEZETT KAPIRGÁLÓS CSIRKE GAZDAG CHIANTIS PARADICSOMSZÓSZBAN, FEKETE OLÍVÁVAL, PARMEZÁNNAL, RUKOLÁVAL, GOMBÁVAL ÉS FOKHAGYMÁS CIABATTÁVAL |  ÁRPÁD BIRS PÁLINKA | HÁZI LIMONÁDÉ 2X

REA

SPAGHETTI TARISZNYARÁK HÚSÁVAL, FOKHAGYMÁVAL, CHILIVEL, PETREZSELYEMMEL, CITROMMAL ÉS EXTRA SZŰZ OLÍVAOLAJJAL | TERLAN PINOT GRIGIO | SICILIAN DAIQUIRI | CITROMOS SAJTTORTA

 Plusz

× Az elénk rakott ételekre abszolút nem volt okunk panaszkodni: azt kaptál, amit kértél. Nem egy méregdrága gourmet-nak álcázott, mindennel spóroló menzakaját, hanem egy méregdrága, de különleges ételt. Csak úgy akárhol például soha nem ettem volna rákhúst, itt pedig tessék, isteni finom az íze!
× Marhajó helyet találtak maguknak! Romantikusan felsétálsz a budai vár egyik lépcsőjén és szinte már ott is vagy, pont a Mátyás templommal szemben! Forgalmas, mégis nyugodt területen, távol a közlekedés zajától, hangulatos macskakövekkel övezve.
× A pincérek (lehet, hogy a nagyobb borravaló adta motivációs erő miatt, de) minden kívánságunkat lesték. Szinte hozzá sem kezdtünk Bettivel a tésztákhoz, egyikük megállt mellettünk és feltette a “költői” kérdést: “Egy kis parmezánt a hölgyeknek?” Persze rögtön rábólintottunk és ő lazán ráreszelte a tányérunkra. Öröm volt nézni, ahogy hullanak a fincsi, apró parmezánpelyhek. Kifejezetten jólesett az is, hogy néhány perc után azonnal visszajött hozzánk egy másik felszolgáló egy “Hogy ízlenek az első falatok?” érdeklődéssel és amikor kértem tőle egy fotót, készséggel állt rendelkezésünkre (miután elrendezte a többi asztalát a tömött sorok között). Értik a munkájukat, respect.
× Csak egy apróság, ami nem tudom, szándékos-e, de azonnal feltűnt: Tengeri herkentyűt kagylószerű tányérban felszolgálni telitalálat!
× Ahogyan a vega burgert is a végletekig feltornyozva, tányér helyett deszkán. Ilyen szempontból Kevin járt a legjobban, ő az ételhez és a koktélhoz is full extra körítést kapott, kis zászlóval.

Instagram: @_k_kev_

Mínusz

Húha, ez lesz számomra a legterhesebb rész, ugyanis amióta egy szálloda személyzetét erősítem, sokkal toleránsabb vagyok a vendéglátósokkal.
× Na jó, az étel mégsem volt 100%-ig tökéletes, legalábbis Bettinek: kissé rágósnak találta és hiányolta a kanalat a spagettihez. Mint kiderült, kifogytak belőle.
× Bort inkább ne vegyél. Hiába finom és minőségi, aranyárban mérik (másfél deci 1500-2000 forint között ingázik), ráadásul Kevin vörösét nem hűtve hozták ki. Ati részben az előbbi okból kifolyólag rendelt inkább pálinkát, ám mint kiderült, céljának pont az ellenkezőjét érte el, ugyanis az ő négy centje 1980 forinttal toldotta meg a számlánkat.
× Majdnem 4000 forint 4 db vászonszalvétáért? Agyagból készült szósztálka 3880-ért? Ugyanennyiért egy darab fa tálalódeszka címszóval? Rézből készült tálka 4560-ért? Hadd ne kommentáljam, jó?
× Csak engem húz fel a szervizdíj? Egyszer már majdnem felálltam egy étteremből emiatt. Nem, nem kell elmagyarázni, tisztában vagyok a működési elvével és tudom, hogy a pincérek/szakácsok/konyhai kisegítők keményen megdolgoznak ezért a béren kívüli juttatásért – viszont ha valahol igazán különleges szolgáltatást kapok, azért hajlandó vagyok magamtól is a kellő borravalót megfizetni, mint ahogy most is megtettem (utólag vettem észre a szervizdíjat a számlán.)

De tudod mit? Ezek most nem számítanak. Ami igazán lényeges, az az élmény, amit akkor élhettem át, amikor a hozzám legközelebb álló emberekkel tölthettem egy felejthetetlen estét, egy különleges helyen, a saját szerencsémnek köszönhetően. A hangulat nem(csak) az alkoholnak köszönhetően oldódott, mindannyiunk különböző, mégis összehangolt személyisége rátett egy lapáttal arra, hogy fővárosunk egyik exkluzív éttermében röpködtek a poénos pillanatok.
× Kevin például eleinte nem nagyon tudott mit kezdeni az emeletes hamburgerével, a pincértől kellett segítséget kérnie, hogyan is kellene ehhez nekiállnia. (Innen a bejegyzés címe.) Szerencsére jött a segítség, megoldotta a problémát egy steak kés, amivel “akár disznót is lehetett volna vágni”.
× Amíg hárman szerencsétlenkedtünk a rendelni kívánt kaják bonyolult nevének kimondásával, Ati a legegyszerűbben oldotta meg a dolgot: rámutatott az étlapra egy “Én ezt kérem.” kíséretében és eszébe sem jutott leégetni magát a falsch olaszával. Aztán már persze nem is emlékezett, mit kapott pontosan, amikor rákérdeztem, mi van a tányérján, letudta egy “Nem tudom, valami döglött állat.” válasszal.
× Betti illedelmesen, az éttermi etikettet szigorúan betartva szerette volna kimártogatni a tányérján maradt szószt Kevin megmaradt “hamburgertetőjével”, csak sajnos a felszolgáló idő előtt elvitte. Nem mert utánaszólni, hogy “Azt a bucit még megettem volna.”.
× Ezt leszámítva tényleg próbáltunk szépen, tisztességesen enni – olyannyira, hogy még a szalvétát is képesek voltunk partedlinek használni.
× A “Csak én akarok állandóan minden étteremben rántott húst enni sült krumplival?” érzést szerintem mindannyian átéreztük már legalább egyszer.
× A házi limonádénak nemes egyszerűséggel “olyan íze volt, mint egy pohár folyékony virágföldnek”.
× Az “Olyan szép vagy, mint egy postaláda.” mondattal pedig bármelyik nőt leveszed a lábáról. Csak előtte szúrj a hajába egy koktélzászlót.

Kevin eleinte nem tudott mit kezdeni az emeletes hamburgerével.

All in all, az ár-érték arány néhol erősen félrebillent Jamie Oliver hírnevének köszönhetően, de őszinte leszek, ilyen magas színvonalú éttermek esetében máshol is mélyen a zsebedbe kell nyúlnod, ha igazán különleges ételt és kiszolgálást szeretnél – én mindkettővel tökéletesen meg voltam elégedve. Eggyel bővült a kedvenc éttermeim listája, bár ezt kétségkívül részben a társaságnak is köszönhetem, akiket magammal ráncigáltam.

ÉRTÉKELÉS: “erősnégyes”/5

 

Te jártál már Jamie Oliver éttermében? Esetleg próbáltad valamelyik receptjét elkészíteni?

Jamie’s Italian Buda Castle
CÍM
1014 Budapest, Szentháromság u. 9.-11.
TEL (1) 800 9212
E-MAIL hello@jamiesitalian.hu
WEB jamiesitalian.hu
FB /JamiesItalianBudapest
INSTA @jamiesitalianbudapest

Leave a comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.