A hosszú távú űrutazás kártékony hatással van az emberi agy teljesítményére

Az űrutazásra még mind a mai napig valami nagyon elérhetetlen és távoli dologként gondolunk, ami csak a filmekben létezik, pedig egyre valóságosabbá válik egyre több ember számára.

Egy új kutatás szerint hosszú távú űrutazás miatt az agy károsodhat, de annyi egészen bizonyos, hogy nagyon megszenvedheti azt. A téri-vizuális teljesítmény tartós romlása űrutazás során címmel jelent meg az ELKH Természettudományi Kutatóközpont Környezeti Adaptáció és Űrkutatási Csoportjának legújabb cikke a Scientific Reports folyóiratban. A kutatásban azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a hosszú távú űrutazás az emberi agyra és annak teljesítményére. A kutatócsoport elsőként mutatott ki jelentős teljesítményromlást, az űrutazás kezdeti és későbbi szakaszaiban egyaránt.

Az űrutazást megelőző állapothoz képest tartósan megnőtt a legénység téri-vizuális feladatok végzése során mért reakcióideje, és a hibázások száma is, emellett mind az akaratlagos, mind az automatikus figyelemre jellemző agyi elektromos jelek jelentős csökkenést mutattak.

Related Posts