Az elsüllyedt város felfedezése

Régészek az Athéntól keletre fekvő kis szigetet, Salamist vizsgálták, amikor felfedeztek egy nagy nyilvános épületet, amelyről azt mondják, kulcsfontosságú, hogy megismerjük az ókori város történelmét.

Salamis leginkább a perzsa háborúkban játszott szerepe miatt ismert, mely háborút a görögök vívták a perzsa birodalom ellen Kr.e. 499-449-ig. A második perzsa invázió alatt Kr.e. 480-ban Xerxes először megnyerte a Thermopülai csatát, de később az év folyamán döntő csapást mért rá a görög flotta a salamisi csatában.

Úgy tűnik, hogy Salamis az idők során eltűnt a homok alatt. A város híres erődjei és épületei lassan elsüllyedtek az idők homályában. Régészek évek óta vizsgálják a város romjait, és 2021-ben szenzációs felfedezéssel álltak elő: egy masszív épületet, egy fedett oszlopcsarnokot találtak.

Az oszlopcsarnok egyfajta fedett sétányként szolgálhatott, ami gyakran nyílt közterületként funkcionált, például piac vagy tér körülvéve. Az egyik szobában találtak egy nagy tároló vermet, mely az adatok alapján körülbelül 4.7×4.7 méter területű lehetett. A régészek értékes leletek között számolhatnak korsókkal, amelyek számos korszakból származnak, köztük olyanokkal, amelyek egyszerűen a tengerből sodródtak a part felé. Azonban az oszlopcsarnok alapjai alatt klasszikus időkből (Kr.e. 4. század) származó maradványok is előkerültek, köztük bronz érmék, márvány tárgyak töredékei és amfóra dugók.

Az elsüllyedt város felfedezése rámutat arra, hogy az ősi városok és civilizációk még mindig sok rejtélyt tartogathatnak, amelyeknek feltárása izgalmas és kihívást jelentő lehet.

Related Posts