Mi a különbség a bruttó és nettó bér között?

Manapság a legtöbb álláshirdetésben elvárásként szerepel a pályázók számára a bérigény megjelölése. Ez egy erős szűrést tesz lehetővé a hirdetők számára, de annál nagyobb fejtörést okozhat a jelentkezőknek. A reális bérigény meghatározásához először is szükség van az alapfogalmak tisztázására.

A bruttó bér mindig a magasabb összeg, melyből levonásra kerülnek a járulékok és az adók. Kézhez mindig a nettó bért kapjuk, mely kevesebb a bruttó bértől, hiszen már levonásra kerültek belőle a különféle közterhek. Személyi jövedelemadót és tb- járulékot fizetni kötelező, ezek mértéke összesen 33,5%. Vannak azonban olyan adó és járulékkedvezmények, amiknek köszönhetően több pénzt vihetünk haza, vagyis növekedhet a nettó bér. Kevesebb közterhet vonnak le például az első házasoktól, bizonyos korkedvezmény esetén és gyerekszámtól függően. 

Talán mindez kicsit bonyolultnak tűnhet, mégsem kell adószakértőnek vagy könyvelőnek lenni a részletek megértéséhez. Az interneten számos bérkalkulátor és családikedvezmény kalkulátor segíti az eligazodást.

Related Posts