Milyen a jó településfejlesztés?

A jó településfejlesztés és településtervezés ismérveit a Városfejlesztés Zrt. vezérigazgatója, Dr. Bajnai László foglalja össze megalapozó jellegű tanulmányában, amely „A településfejlesztés teljesítményeinek, jó működésének értékelési, mérési lehetőségei” címet viseli, és 2020 júliusában jelent meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatási Továbbképzési Intézet gondozásában.

Ez a tanulmány hiánypótló a magyar szakirodalomban, ugyanis összefoglalja a jó településfejlesztés ismérveit, méghozzá jövőbe mutató módon, figyelembe véve a kor kihívásait és fő törekvéseit, mint a fenntarthatóságra való törekvés és az élhetőbb települések létrehozásának, kialakításának igénye. Ha egy mai település településrendezési terv készítésébe fog, feltétlenül érdemes alkalmaznia a tanulmányban leírtakat.

A szerző a szakma egyik meghatározó hazai képviselője. A Városfejlesztés Zrt. több hazai nagyváros, illetve városrész átalakításában, fejlesztésében vállalt szerepet, így nem csak elméletben, hanem gyakorlatban is használható iránymutatást tud adni a jó településfejlesztésre vonatkozóan.

Related Posts