Mit tegyünk a csecsemőkori kólika ellen?

A csecsemőkori kólika általában minden újszülöttet és csecsemőt érintő puffadással, görcsökkel járó hasfájás. Ennek a kellemetlen tünetnek az oka, hogy a pici bélrendszere még nem fejlődött ki megfelelően, hiányoznak az emésztőenzimek, az emésztést segítő jótékony bélbaktériumok, illetve kiválthatja az is, hogy a szoptatás során a pici levegőt nyel.

Azonban nincs okunk aggodalomra, hiszen néhány praktikával elkerülhetők, enyhíthetők a panaszok. Szoptatás után mindig meg kell büfiztetni a kicsiket, hogy a felesleges levegő távozzon és ne kínozza a picik beleit az anyatej emésztése során. Érdemes mellőzni az étrendből a csípős, pikáns ételeket és a káposztaféléket, brokkolit, karalábét és a hüvelyeseket is. Illetve sajnos a kávét és a csokoládét is kerülni kell a picik pár hónapos koráig, ugyanis a koffein sem tesz jót, amely fogyasztás során bekerül az anyatejbe.

Illetve érdemes még tudni, hogy a kamilla virágának vizes kivonata, teája is segíthet enyhíteni a panaszokat, a kamilla ugyanis görcsoldó és nyugtató hatású. A kamillában található apigenin nevű összetevő ugyanis közvetlenül a vékonybélben található simaizmokra hat.

Related Posts