Romulus és Remus legendájához köthető követ találtak

Nemrég érdekes felfedezés látott napvilágot: Romulus és Remus legendájához köthető követ találtak. Egy építkezés során olasz munkások óriási követ találtak Róma történelmi belvárosában, amely mintegy két évezreddel ezelőtt az ókori Róma szent városhatárait jelölhette

Az úgynevezett pomeriás kő, más néven „cippus” majdnem két méter magas, alapanyaga finom mészkő. A tudósok úgy gondolják, hogy a most felfedezett kő egyike lehetett azoknak a köveknek, amelyek Róma „pomeriumát” jelölték, vagyis egy szent földsávot a városfalakon belül és kívül. Érdekessége, hogy ezekre a földekre más jogszabályok vonatkoztak. 

Az ókori római jog szerint ugyanis a szent határokon belül minden Róma városának részét képezi, ahol tilos az építkezés, a gazdálkodás, de még a fegyvertartás is. A kutatók szerint Róma városának alapítása éppen ezen városhatár kijelölésével kezdődött. Ehhez kapcsolódik egy különös legenda is, mely szerint mikor Romulus ikertestvére, Remus gúnyolódva átugrotta a pomeriumot, Romulus dühében megölte őt.

Related Posts