Milyen elvek mentén történik egy városrész felújítása?

Amikor egy nagyobb összefüggő városi terület felújításáról van szó, az már önkormányzati hatáskörbe tartozik. Nem lehet egyedi ingatlanfejlesztési vagy felújítási projektekről beszélni, mivel a teljes városrészt érinti a változtatás. Ilyenkor komplex beavatkozásra van szükség, alapos és hozzáértő tervezéssel. Ebben van szerepe a településfejlesztési módszertan elveit ismerő és alkalmazó közérdekű szervezetnek, a városfejlesztő társaságnak.

A városfejlesztés célja, hogy a közösség számára szép, egészséges és kényelmesen használható teret alkossanak. Először a városrendezési tervet kell kialakítani, majd következik annak megvalósítása, a városfejlesztés.

A tervezésnél kiválasztják a fejlesztendő területet, megvizsgálják annak jelen állapotát fizikai értelemben, (ingatlanállomány, közművek, funkciók), a lakosság jellemzőit (társadalmi, gazdasági, demográfiai, munkaerőpiaci szempontok), majd a városépítészeti és a pénzügyi célokat. Így áll össze egy komplex városfejlesztési koncepció, aminek megvalósulásán együtt dolgozhatnak a magánszféra vállalatai a közszféra felügyelete alatt.

Related Posts