Hogyan zajlik a külföldi munkaerő kölcsönzés?

Napjainkban a munkaerő-kínálat nagyobb, mint a kereslet, ami egyértelműen a munkakeresőknek kedvez. A számok viszont azt is mutatják, hogy nincs elég dolgozni vágyó vagy tudó magyar a piacon, tehát a cégek komoly belföldi munkaerőhiánnyal állnak szemben. A helyzet azonnali megoldására számos vállalat alkalmaz külföldi munkaerőt, amely során speciális szabályokat kell betartani.

A nem EU/EGT tagállamokból érkező, harmadik ország béliek legális foglalkoztatása zömében munkaerő kölcsönzés keretein belül történik. A folyamat során a dolgozók a kölcsönbe adó HR cég alkalmazásában állnak, a foglalkoztatók pedig tőlük bérli a munkaerőt. A közvetítő cég minden fajta adminisztratív, munkaügyi feladatot ellát, sok esetben a szállásoltatást és az utazást is megszervezi.

A hatályos törvényi előírások szigorúan rendelkeznek a folyamat lebonyolítására. A munkaerő kölcsönzés szabályai alapján például kizárólag a minősített munkaerő-kölcsönző cégek élhetnek az egyszerűsített foglalkoztatással. Többek között ezért is érdemes professzionális HR cég segítségét kérni, amennyiben külföldieket alkalmaznánk.

Related Posts