Mi történik az űrben a csontokkal?

Azt mind jól tudjuk, hogy a csontjaink idővel, pontosabban velünk együtt öregednek, így egyrészt figyelni kell arra, hogy megfelelő mennyiségben vigyünk be kalciumot, szedjünk porcerősítőt, és úgy összességében próbáljuk elkerülni, hogy valamilyen probléma legyen velük.

Aki szeretne erre odafigyelni, közben pedig foglalkoztatja az űrutazás gondolata, az jobb, ha tudja, hogy hat hónap az űrben tízévnyi csontöregedést jelent. A hat hónapig vagy tovább tartó űrmissziók során az űrhajósok csontjai húsz évet öregednek. Ha visszatérnek a Föld gravitációs terébe, újra megkezdődik a csontok megszilárdítása. A kevesebb mint hat hónapig az űrben tartózkodó űrhajósok visszanyerték repülés előtti csontszilárdságukat, miután egy évre visszatértek a Földre. A hosszabb ideig az űrben tartózkodóknál azonban egy évtizednek megfelelő tartós sípcsontöregedés történt.

Ez különösen aggasztó, ha a jövőbeli kétéves Mars-küldetésekre gondolunk. Ez a kutatás is része annak a tervezett NASA-projektnek, amely egy egyéves űrmisszió testre gyakorolt hatását vizsgálja.

Related Posts